Tillsammans kan vi agera för det bästa för invånaren

Omställningen till Nära vård handlar om att stärka människans påverkan på sitt egna liv, sin hälsa och vård. Med det vill vi skapa bättre hälsa och välmående för invånarna i Sverige, ett givande och meningsfullt arbete för alla som jobbar i vården och omsorgen, och ett modernt hälso- och sjukvårdssystem som är hållbart och robust över tid.

Insatser utifrån personens behov

Arbetet sker utifrån personens fokus. I vården behöver vi därför alltid fråga människorna som vårt arbete är till för hjälpa – vad är viktigt för dig? – och basera alla insatser på den personens förmågor och behov.

I vår goda avsikt att göra saker rätt i vården och omsorgen har vi ofta glömt att fråga oss – gör vi rätt saker? Landets kommuner och regioner gör därför omställningen till Nära vård utifrån fyra fokusförflyttningar som vi länge vetat gör stor skillnad till det bättre, men som vi historiskt sett inte alltid har varit lika duktiga att agera på. Dessa är att arbeta personcentrerat, sammanhållet, hälsofrämjande och att samskapa vården med invånare både i det enskilda mötet och i utveckling i stort. Varje gång vi arbetar mera efter dessa fokusförflyttningar tar vi steg i riktningen mot Nära vård.

Många kommuner och regioner har ställt om

Därför är det glädjande att ta del av denna årsberättelsen om Nära vård som visar hur kommuner och regioner på många sätt redan nu har ställt om till att arbeta utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. Här går till exempel att läsa om hur vi blir bättre på att samarbeta och ta gemensamt ansvar för helhetsupplevelsen av vård och omsorg, kommuner och regioner tillsammans. Där människor kan riskera att ”falla mellan stolarna” eller ”fastna utan hjälp” utvecklas arbetssätt i de organisatoriska mellanrummen med samordning och kontinuitet. Omställningsarbetet blir också mera systematiskt och nya arbetssätt sprids på bredden för att komma flera människor till dels.

Det kommer förmodligen dröja flera år till innan vi kan säga att större delen av all hälso- och sjukvård sker utifrån personens fokus. Därför finns all anledning att både glädjas åt och lära av de framsteg som vi gör, och att reflektera över hur vi bäst agerar nu för att fortsätta stödja omställningen.

I min roll som politiker kommer jag att fortsätta att:

  1. vara tydlig med riktningen. Det är personens fokus och invånarens bästa som är vägen fram i all utveckling. För välmående invånare skapar välmående samhällen.
  2. tänka långsiktigt och stå extra stadigt nu när det ekonomiska läget är svårt, vi har inte råd att sluta utvecklas eller backa i att ta gemensamt ansvar.
  3. följa omställningen med tonvikt på lärande och dialog.
  4. ta bort hinder för samarbete mellan organisationer och verksamheter.
  5. stärka medarbetares och chefers möjligheter att använda sitt professionella omdöme i det dagliga arbetet och i förbättringsarbete.

Att driva en omställning av hela hälso- och sjukvården är en stor uppgift. Just därför gör vi den tillsammans, allihopa som berörs. Här har vi alla ett ansvar och möjlighet att agera utifrån vad som blir bäst för invånaren. Nycklarna till hur vi tar nästa steg finns delvis i denna årsberättelse som lyfter flera konkreta exempel på hur den nära vården tar form.

Rachel de Basso
Ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation