Satsningens strategiska plan

Uppföljningen utgår ifrån den strategiska planen för vården före, under och efter graviditet

För att förbättra vården före, under och efter graviditet samt uppnå en mer jämställd vård och hälsa har regeringen initierat en långsiktig satsning på kvinnors hälsa. Satsningen innefattar flera överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om stimulansmedel till regionerna. Som stöd till regionernas arbete har SKR utvecklat en strategisk plan, som definierar en övergripande vision, målsättningar samt möjliga strategier för vårdens insatser inom ramen för satsningen. Satsningen sträcker sig till och med 2022. Se vidare figur nedan.

Den strategiska planen för vården före, under och efter graviditet

Bilden visar de strategiska planen, indelad i vision, mål och delmål, strategier samt förutsättningar. Bilden visar fem målområden: 1. En mer tillgänglig vård 2. En mer säker vård 3. En mer personcentrerad vård 4. En mer kunskapsbaserad vård 5. En mer jämlik vård  Bilden visar också de fem strategier som utgör vägar framåt för vården i arbetet mot att uppnå målen: 1. Involvera kvinnor och deras familjer 2. Anpassa vården och insatser efter kvinnan och familjens behov 3. Säkerställ en sammanhållen vårdkedja 4. Utveckla arbetssätten 5. Stärk kunskapsstyrningen  Bilden visar också två grundläggande förutsättningar för arbetet i form att ett gott medarbetar- och ledarskap samt en stärkt kompetensförsörjning.Förstora bilden

Bilden visar de strategiska planen, indelad i vision, mål och delmål, strategier samt förutsättningar. Visionen är att alla kvinnor och deras familjer ska känna sig trygga hela vägen – före, under och efter graviditet. Klicka på bilden för att förstora.

Stärkt eftervård är en viktig del av den strategiska planen

Uppföljningen av regionernas insatser inom eftervårdsområdet har genomförts mot bakgrund av de uppsatta målen i den strategiska planen. Flera av målsättningarna berör eftervården (bland annat mer personcentrerad och tillgänglig vård), och det är utifrån dessa som SKR stödjer förbättringsarbetet i regionerna. Genom att följa upp insatserna och belysa kvarstående förbättringsområden samt genom att främja kunskapsutbyte mellan regionerna kan vi bidra till att utvecklingen går åt rätt håll.