Ekonomirapporten, maj 2021 – om kommunernas och regionernas ekonomi

Pandemin har sedan den tog fart i början av 2020 förutom lidande inneburit en hårt ansatt sjukvårdspersonal, ökad arbetslöshet och försämrade ekonomiska förutsättningar för många. Kommunsektorn står mitt i denna utveckling och har en viktig roll när det gäller att hantera såväl pandemin som effekterna av den. Delar av välfärden har fått skjutas på framtiden, vilket kan innebära att behov av vård, skola och omsorg har ackumulerats och i vissa avseenden kan befaras ha ökat i omfattning.

Pandemin har också fått oväntade effekter. Statliga stimulansåtgärder i kombination med att viss verksamhet inte kunde utföras bidrog till ett rekordstarkt resultat i kommunsektorn 2020. Kommande år räknar vi med att nivån på resultaten sjunker, då mycket verksamhet ska tas igen samtidigt som nivån på statsbidragen minskar. Dock väntas ekonomin och även statsfinanserna återhämta sig starkt enligt vårt scenario, även om osäkerheten är stor.

Innan pandemin slog till var de samhällsekonomiska och demografiska förutsättningarna för kommunsektorn dystra och det är svårt att se att förutsättningarna skulle ha förbättrats, annat än tillfälligt. Det finns dock en stark vilja till förändring, till exempel genom digitalisering och omställning till Nära vård. Men för att det ska bli lyckosamt krävs samordning och långsiktigt tänkande bland samtliga offentliga aktörer. Det finns också en debatt om centralisering och starkare statlig styrning av kommunala verksamheter, med en intensitet som kan förväntas stiga i takt med att vi närmar oss nästa riksdagsval.

Ekonomirapporten är en rapportserie från Sveriges Kommuner och Regioner, med två utgåvor per år. Den beskriver det ekonomiska läget och ut veck lingen i kommuner och regioner. Kalkylerna i den här utgåvan sträcker sig till år 2024.

På vår webbplats www.skr.se finns uppgifter om intäkter och kostnader för kommuner och regioner på sidan Sektorn i siffror. Den senaste rapportens alla tabeller och diagram når man via sidan Ekonomirapporten.

Sektorn i siffror, SKR

Ekonomirapporten, SKR