Förord

När en person ansöker om sjukpenning eller annan försäkringsförmån på grund av sjukdom eller skada är det hälso- och sjukvårdens uppgift att göra en medicinsk bedömning av hur detta påverkar funktions- och aktivitetsnivån i förhållande till personens arbetsförmåga. Vid behov ska ett intyg utfärdas.

Försäkringsmedicin handlar om sambandet mellan sjukdom, försäkringssystem och samhälle där medicinska och juridiska kunskapsområden möts. Detta kan leda till utmaningar i arbetet med sjukskrivning och rehabilitering då dessa två discipliner har olika förutsättningar och kunskapsparadigm. För att öka förståelsen och kompetensen i försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården har särskilda satsningar gjorts genom statliga överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) under åren 2006–2020. Försäkringsmedicin har därigenom fått större uppmärksamhet inom hälso- och sjukvården och ingår nu även som ett nationellt programområde inom regionernas gemensamma system för kunskapsstyrning.

Att integrera försäkringsmedicin i hälso- och sjukvården är ett långsiktigt arbete. En förutsättning för detta arbete är att det finns fungerande ledningssystem där sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen är inkluderad.

Syftet med rapporten är att stödja arbetet med ledning och styrning av försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården. Målgrupper är i första hand chefer på verksamhetsnivå samt chefer och tjänstepersoner i hälso- och sjukvårdsledning. Andra grupper som arbetar med försäkringsmedicin, till exempel försäkringsmedicinskt sakkunniga läkare och rehabiliterings-koordinatorer kan också ha nytta av innehållet.

Rapporten har utarbetats inom ramen för den statliga överenskommelsen om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2020 och är en utvidgad och omarbetat version av skriften Att leda funktion för koordinering, som utgavs av SKR 2017.

Stockholm i mars 2021

Helén Lundkvist Nymansson
Sektionschef
Avdelningen för vård och omsorg
Sveriges Kommuner och Regioner