Förord

Arbetet med att ställa om till Nära vård pågår i hela landet. I detta spelar många aktörer och människor en viktig roll. Kraften finns hos medarbetarna, invånarna och i vårdens ledarskap. Det speglas också i denna samling av berättelser och lärande inom Nära vård 2021 och första delen av 2022.

Med Nära vård menar vi att utgå från den enskilda personens behov och förmågor och anpassa vård och omsorg efter dessa. Det sker bland annat genom att utveckla nya gränsöverskridande arbetssätt och använda möjligheterna med ny teknik. Vården ska ta vara på kraften i att många vill leva självständiga liv trots att de har långvarig sjukdom, och att allt fler prioriterar sitt välmående. Det ger också vården ökade möjligheter att ge mer stöd till de personer som har de största behoven av vårdens insatser.

Nu går vi in i nästa fas av omställningen till Nära vård. För att nå dit utmanar vi det ensidiga fokuset på produktion och arbete i stuprör. Vår förmåga att samordna oss mellan olika verksamheter, att vara mer proaktiva och att samskapa med invånare är vägledande.

Nu utvecklar vi vården genom personcentrering. Det kommer också att göra det mer attraktivt att arbeta i vården. Ett starkt ledarskap och medarbetarskap som bygger på tillit är avgörande för att fortsätta ställa om.

Målet är tydligt. De som har behov av vård ska få en personcentrerad, samordnad och hälsofrämjande vård och känna trygghet. Medlet är relationerna, mellan vårdens medarbetare och invånarna liksom mellan organisationer, det offentliga och civilsamhället.

Ett varmt tack till alla som bidragit till denna samling av berättelser och lärande, och till alla runt om i landet som gör omställningen till Nära vård. I varandra hittar vi kraft och lust till det fortsatta arbetet.

Lisbeth Löpare Johansson
Samordnare Nära vård
Sveriges Kommuner och Regioner