Förord

Det råder bred konsensus i det svenska samhället om att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Målet för den svenska jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det allmänna har en grundlagsfäst skyldighet att motverka könsdiskriminering inom sina verksamheter.

Statliga myndigheter, kommuner och regioner gör inköp för drygt 780 miljarder kronor per år. Det innebär att var tredje skattekrona går till företag eller organisationer som levererar allt från byggnader och kollektivtrafik, till mat på äldreboendet och leksaker på förskolan.

För att de varor, tjänster och byggentreprenader som upphandlas ska svara mot både kvinnors och mäns behov, prioriteringar och villkor, krävs ett systematiskt jämställdhetsarbete som omfattar hela inköpsprocessen, från övergripande beslut om policy och strategi till kravställande och uppföljning.

Genom upphandlingen kan också fler företag få incitament att leva upp till lagens krav på aktiva åtgärder i arbetslivet.

Den grundläggande jämställdhetspolitiska utmaningen är att män som grupp har mer makt och resurser än kvinnor. Men ett framgångsrikt jämställdhetsarbete måste också ta hänsyn till hur människors kön samverkar med andra faktorer, som ålder, ursprung, sexuell läggning, funktionsnedsättning etc. En bra paroll för arbetet är ”alltid kön, aldrig bara kön”.

Den här vägledningen och checklistan visar hur jämställdhetskompetens och upphandlingskompetens kan samverka för att främja jämställdhet för olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.

Materialet är framtaget i samarbete mellan Sveriges Kommuner och Regioner och Upphandlingsmyndigheten. Målgruppen är alla aktörer som är involverade i offentliga inköp i kommuner, regioner och statliga myndigheter.

Vi vill med detta ge offentliga organisationer verktyg för att använda sin upphandling i arbetet för ett jämställt samhälle.

Sverige Kommuner och Regioner
Fredrik Lennartsson, Avdelningsdirektör

Upphandlingsmyndigheten
Annie Ståhlberg, Hållbarhetschef