Ord och begrepp som förekommer i vägledningen

Automatisering: Införande av steg i en process som gör att processen mer eller mindre går av sig själv[18].

Digitalt arv: Summan av tidigare digitala initiativs inverkan på organisationens förmåga att manövrera i en tilltagande digital värld[19].

Digitalt ekosystem: Ett digitalt ekosystem är en avgränsad teknisk miljö bestående av infrastruktur, digital utrustning, digitala resurser (tjänster, appar och programvara) och användare som samverkar med varandra. Den samverkar också med en omgivning bestående av fysiska strukturer, leverantörer, regelverk men också ett socialt och ekonomiskt sammanhang[20].

Digital förmåga: Förmågan att förstå, fånga och förändra på basis av digitala möjligheter[21].

Digital mognad: Digital mognad är organisationens förmåga att tillgodogöra sig nyttorna med digitalisering. Detta mäts genom en positionering i två dimensioner, digitalt arv och digital förmåga[22].

Digitala lärresurser: Samlingsbegrepp för allt digitalt material som används i undervisningen[23].

Digitala verktyg: Ett digitalt verktyg kan vara en fysisk enhet som exempelvis en dator, surfplatta, smart telefon eller en kamera. Det kan också vara en programvara eller en internetbaserad tjänst[24].

Innovation: Innovation är nya lösningar som svarar mot behov och efterfrågan i vardagen och omvärlden. Värdet uppstår då en idé omsätts i praktiken och nyttiggörs. Värdet som skapas kan anta många former – ekonomiska, sociala eller miljömässiga[25].