Förord

Det finns fortfarande tydliga strukturella skillnader mellan kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden. SKR arbetar aktivt för att dessa skillnader ska försvinna. De strukturella skillnaderna som finns mellan könen hänger samman och innebär att kvinnor i hög grad spenderar mindre tid på arbetsmarknaden. Detta medför stora negativa konsekvenser för såväl individen, samhället och för jämställdheten i stort.

SKR har tillsammans med alla arbetsgivare på svensk arbetsmarknad ett stort ansvar att identifiera och motverka alla arbetsmarknadsrelaterade ojämlikheter. SKR har därför tagit fram ett arbetsgivarpolitiskt jämställdhetsprogram i nio punkter. Det här programmet vänder sig i första hand till förtroendevalda, chefer och HR i kommuner och regioner, men även till staten, fackliga parter och andra arbetsgivarorganisationer. Syftet med programmet är att tydliggöra vad SKR anser är det bästa sättet att skapa jämställdhet i arbetslivet utifrån de rådande strukturella skillnaderna. Och att koppla samman detta med den stora kompetensutmaningen som finns i välfärden där kvinnors arbetade timmar måste öka, samt stötta våra medlemmarna i att flytta fram sina positioner och skapa jämställda kommuner och regioner.

Det är mycket positivt att de allra flesta kommuner och regioner arbetar strukturerat med jämställdhet. Flera har organiserat sitt interna jämställdhetsarbete utifrån SKR:s niopunktsprogram eller arbetar aktivt med de olika punkterna i programmet; exempelvis Eskilstuna kommun, Varberg kommun, Mellerud kommun, Piteå kommun, Trosa kommun och Kalmar kommun – lärande och goda exempel som finns i slutet av rapporten!

Stockholm, 1 februari 2023

Joakim Larsson, Ordförande

Ulf Olsson, Vice ordförande

Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation

Sveriges Kommuner och Regioner