Ekonomirapporten, december 2022

Om kommunernas och regionernas ekonomi

Ekonomirapporten är en rapportserie från Sveriges Kommuner och Regioner, med två utgåvor per år. Den beskriver det ekonomiska läget och utvecklingen i kommuner och regioner. Kalkylerna i den här utgåvan sträcker sig till år 2026.

Den närmaste tiden präglas av hög inflation, stigande räntor och annalkande lågkonjunktur, där arbetslösheten ökar trots brist på arbetskraft. Detta gör att kommuner och regioner får allt större ekonomiska utmaningar under 2023 och 2024. Trots ett relativt starkt resultat i år försämrats det kraftigt under kommande år, framförallt på grund av inflationen som bidrar till att kom mun sektorns kostnader för pensioner fördubblas mellan åren 2022 och 2024. Trots att skatteunderlaget fortsätter att öka i nominella tal urholkas det av de ännu högre pris- och löneökningarna.

Kommuner och regioner behöver nu hantera ett ekonomiskt tufft läge och utmanande demografiska förutsättningar, samtidigt som utmaningen med att hitta arbetskraft med rätt kompetens tilltar. Kompetensförsörjningen blir en av de viktigaste frågorna då behoven av sjukvård och omsorg för de äldsta i samhället ökar kraftigt under kommande år.

En ny regering har tillträtt. Nu behöver kommunsektorn långsiktighet och en statlig styrning som är förankrad i den verklighet som väntar. De kort sik tiga reaktiva tillfälliga statsbidragen måste bytas ut mot långsiktigt håll bara planeringsförutsättningar. Olika lösningar utifrån lokala förutsätt ning ar ligger till grund för den välfärd som skapas i kommuner och regioner. Nu är tid för förenkling, tydlighet och förändring.