Om mödrahälsovården

Korta fakta om mödrahälsovården:

  • Det finns 560 barnmorskemottagningar i landet (2018)
  • Det finns ca 1500 heltidsbarnmorsketjänster inom mödrahälsovården (2018)
  • 53 procent av alla barnmorskor är 50 år eller äldre (2017)

Figur 3. Korta fakta om mödrahälsovården

Figur 3. Korta fakta om mödrahälsovården

Källa: Graviditetsregistret (2018), *Socialstyrelsens statistikdatabas för hälso- och sjukvårdspersonal (2017)

Mödrahälsovårdens uppdrag

Mödrahälsovårdens mål är att bidra till god sexuell och reproduktiv hälsa för hela befolkningen. I mödrahälsovårdens uppdrag ingår:

  • Hälsovård i samband med graviditet
  • Stöd i föräldraskap som innefattar både förlossningsförberedelse och föräldraförberedelse
  • Familjeplanering på individnivå
  • Gynekologisk cellprovskontroll för att förebygga cervixcancer
  • Utåtriktad verksamhet för att förebygga oönskade graviditeter och sexuellt överförbara infektioner vanligen benämnt STI (sexually transmitted infections) på grupp- och samhällsnivå
  • Folkhälsoarbete och samtal om levnadsvanor

Korta fakta om mödrahälsovårdens volymer:

  • Under 2018 genomfördes 114 728 förlossningar i Sverige
  • Varje gravid kvinna genomför i genomsnitt 9,4 besök hos mödrahälsovården under graviditeten (2018)
  • I genomsnitt genomförs 320 preventivmedelsbesök per barnmorsketjänst under ett år (2018)

Figur 4. Korta fakta om mödrahälsovårdens volymer

Figur 4. Korta fakta om mödrahälsovårdens volymer

Källa: Graviditetsregistrets årsrapport (2018)

Den största delen av verksamheten utgörs av hälsovård i samband med graviditet genom det så kallade basprogrammet för gravida. Detta program är relativt standardiserat och omfattar vanligen följande kontakter:

  • Inskrivning på mödrahälsovården - kvinnan kontaktar en mottagning för att få tid för ett första besök.
  • Första besöket/-en under basprogrammet – ett eller två besök som innefattar hälsosamtal, medicinsk anamnes, provtagning, information och planering av fortsatta besök under graviditeten. Vid första besöket ska även de blivande föräldrarna erbjudas information om olika fosterdiagnostiska undersökningar. Eventuella fosterdiagnostiska undersökningar görs sedan inom specialiserad verksamhet.
  • Regelbundna besök för att följa graviditeten – varje besök innebär att undersökningar och kontroller görs samt samtal och information om olika frågor ges. De blivande föräldrarna har möjlighet att ställa frågor.
  • Fosterdiagnostiska undersökningar – Mödrahälsovårdens uppdrag är att erbjuda information om ultraljud i graviditetsvecka 16-21, kombinerat ultraljud och biokemiska test (KUB-test), fostervattenprov, moderkaksprov och icke invasiv fosterdiagnostik (NIPT).
  • Kvinnan och partner erbjuds möjlighet att delta i föräldraskapsstöd – som kan vara i mindre grupper, tematräffar eller storgruppsföreläsningar.
  • Uppföljande eftervårdsbesök i mödrahälsovården efter förlossning – uppföljning av eventuella förlossningsskador samt för att diskutera förlossningsupplevelse, levnadsvanor, preventivmedel, amningsstöd och psykiskt mående.

Vid behov erbjuds extra besök under graviditeten. Det gäller exempelvis gravida med övervikt, psykisk ohälsa eller förlossningsrädsla. Det gäller även gravida som röker eller med riskbruk av alkohol.

Vid graviditetsrelaterade sjukdomar exempelvis graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning, behöver kvinnan ofta komma i kontakt med andra vårdnivåer under graviditeten och har även behov av fler besök än basprogrammet.

kvinna på ultraljud

Mödrahälsovårdens organisation

I de flesta regioner ingår mödrahälsovården i primärvården, antingen som en del i en vårdcentral/hälsocentral eller som en egen enhet. Det förekommer även att mödrahälsovården tillhör länssjukvården, antigen som en del av kvinnokliniken eller som en fristående enhet. Den enhet där mödrahälsovård bedrivs kallas vanligtvis barnmorskemottagning (BMM) men även benämningen Kvinnohälsovård eller Kvinnohälsa används. I vissa regioner ingår mödrahälsovården i ett eget vårdval. All mödrahälsovård är frivillig och avgiftsfri för kvinnan.

Mödrahälsovårdens patienter

Mödrahälsovården möter i huvudsak följande patientgrupper: gravida, kvinnor som kommer för preventivmedelsrådgivning och/eller för provtagning av sexuellt överförbara sjukdomar och kvinnor som kommer för gynekologisk cellprovtagning.

Figur 5. Korta fakta om kvinnor som besöker mödrahälsovården

Figur 5. Korta fakta om kvinnor som besöker mödrahälsovården

Källa: Graviditetsregistret (2018)

I jämförelse med andra delar av vården har mödrahälsovården en i huvudsak frisk och relativt ung patientgrupp även om det finns en åldersvariation för de som gör besök för preventivmedelsrådgivning eller för cellprovtagning.